Over ons

Wat is de Chiro eigenlijk en wat doe je daar? 

Chiro Klavertje 4 is de meisjeschiro van Horendonk in Essen (jongens zijn welkom bij onze vrienden van Chiro Joho). Onze leden zijn onderverdeelt in zes groepen: 

  • Knijntjes (6- tot 8-jarigen)  
  • Speelclub (8- tot 10-jarigen) 
  • Kwikken (10- tot 12-jarigen)
  • Tippers (12- tot 14-jarigen) 
  • Tiptiens (14- tot 16-jarigen) 
  • Aspiranten (16- tot 18-jarigen)

Elke groep heeft het hele jaar door zijn eigen leiding (minstens twee per groep). Elke leiding heeft zelf 12 jaar in de Chiro gezeten en weet op die manier goed wat leiding geven en Chiro inhoud. Iedere zondag staan we paraat om er weer een fijne middag van te maken. 

Geen enkel spel is de Chiro onbekend. Elke zondag voorzien we een middag vol enorm leuke activiteiten. Dit kan gaan van pleinspelen, tot een bospel, tot een knutselmiddag en ga zo maar door.

Natuurlijk stopt het voor de leiding niet bij die ene zondag. Er wordt vanalles georganiseerd binnen en buiten de Chiro. Zo is er ons jaarlijks feestweekend: Horrordonk, de aspirantenfuif: Fuif van Gisteren, een spaghettiavond, en nog zoveel meer.


Waar? 

Ons chiroplein bevindt zich op Over d'Aa 182 Essen, Horendonk. 


Wanneer? 

Elke zondagnamiddag van 14.00 tot 17.00u. Natuurlijk kan dit af en toe al eens wijzigen. Daarom is het aangeraden elke maand goed het maandprogramma van jouw groep te checken.


Wat in de vakantie? 

In de grote vakantie is het jammer genoeg geen chiro. Ter compensatie is er het hoogtepunt van elk chirojaar: De tiendaagse bivak. Dit wil zeggen dat we voor tien dagen op kamp gaan naar een plaats in ons eigen landje. Voor de knijntjes beginnen we altijd met zeven dagen. De drie oudste groepen gaan met de fiets op kamp en slapen in tenten. Onze drie jongste groepen komen daarentegen met het openbaar vervoer of worden weggebracht door hun ouders en slapen lekker warm binnen. Elk jaar nemen we onze allerleukste, liefste en zotste kokkies weer mee. Zij zorgen ervoor dat we niet verhongeren. Het eten is bovendien ook echt om van te smullen. Een sterrenrestaurant is er niets tegen. 

Om de vier jaar is er ook een buitenlands kamp voor de tiptiens en aspiranten georganiseerd door Jeka. Zo zijn we onderandere al naar Kroatië, Tsjechië en Hongarije geweest. Het eerstvolgende buitenlands kamp is in 2021, naar Kroatië.


Is het duur om lid te zijn van de chiro?

Nee, niet echt. We proberen het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. 
Op het begin van het jaar betaalt elk lid €60,00 inschrijvingsgeld, waarvan je ook een heel jaar vieruurtjes krijgt op zondagmiddag.

Er wordt verwacht dat alle leden een uniform hebben. Het is niet per se nodig om alles aan te schaffen. Een T-shirt alleen is bijvoorbeeld ook voldoende. Nieuw chirogerief kan je aanschaffen via www.debanier.be .

Het Chirokamp in de zomer voor de knijnen is €105,00 euro en voor de andere groepen €130,00. We denken dat dit, voor respectievelijk zeven en tien dagen, een schappelijke prijs is.


Doet de leiding dit allemaal op zichzelf? 

Nee, zeker niet! De vzw Klavertje 4 werd gesticht op 26 november 1996 en bestaat uit een grote groep vrijwilligers. Deze vrijwilligers houden op verschillende vlakken een oogje in het zeil. Ilke en Jasper zijn onze volwassen begeleiders. Zij staan in nauw contact met de leidingsploeg en zijn steeds aanwezig op de leidingskring. Er staat dus een groot team achter Chiro klavertje 4. Via deze weg willen wij onze vrijwilligers bedanken voor hun belangloze inzet. 


Hoe kan je ons bereiken? 

Via het tabblad 'groepen' met daaronder 'leiding' op deze pagina kan je de groepsleiding en de leidsters van jouw groep vinden. Als er vragen zijn, aarzel dan niet om ons te contacteren. We zullen ze graag beantwoorden. 

Indien u zich geroepen voelt om ons (nog) harder te steunen, zijn vrije giften van stille (of niet zo stille) weldoeners ook enorm welkom. Dit kan op ons rekeningnummer: BE31 8002 1041 0155De chirokriebels helemaal te pakken? Contacteer gerust de hoofdleiding voor meer informatie. Gegevens van de (hoofd)leiding en volwassen begeleiding kan je vinden onder het tabblad 'leiding', bij de 'groepen'.  

Tot binnenkort?